Split – srdce Dalmácie a perla Jaderského moře

Město s 210 tisící obyvateli je druhým největším městem Chorvatska a zároveň je správním střediskem Splitsko-dalmatské župy. Nejspolehlivějším a nejpohodlnějším způsobem dopravy je letecká. Levné letenky do splitu vám zaručí cenu, která nenaruší rozpočet na dovolenou.

Historie

Vzhledem ke strategické poloze, byl v historii o město velký zájem. Nejprve ho měla pod svým vlivem Byzantská říše, poté bylo součástí Chorvatského království a později se stalo součástí Uher. V patnáctém století město vlastnila Benátská republika a to celých 300 let. Na přelomu 18. a 19. století spadlo pod vládu Rakouska Uherska. Ve 20. století se město stalo součástí Jugoslávie. Za druhé světové války bylo obsazeno fašistickým Německem. Split má jeden ze tří nejdůležitějších přístavů v zemi.

Památky a okolí města

V tomto starobylém městě je velké množství památek, které svou krásou nadchnou všechny návštěvníky. Antický Diokleciánův palác je zařazený na seznam kulturního dědictví UNESCO od roku 1979. Palác nechal vystavit římský císař Dioklecián. Historické centrum si můžete projít s průvodcem, nebo jen vychutnávat romantickou atmosféru u skleničky skvělého vína. Okolí města je využíváno k zemědělství a všude jsou pečlivě obdělaná pole a vinohrady.

Split1

Místní klima

Split je jedno z nejslunnějších míst v zemi. Průměrná teplota je 22 °C. V létě zde prakticky neprší, což dává návštěvníkům jistotu, že budou mít pěkné počasí. Zima zde bývá mírná a vlhká. O stálost počasí se starají hory Kozjak a Mosor, které chrání místo před klimatickými vlivy z vnitrozemí.

Pobřeží

Místo je atraktivní čistými plážemi, příjemnou a bezpečnou atmosférou, která vyhovuje rodinám s dětmi, nedaleko jsou krásné lesy, takže si zde každý najde místo, podle svého gusta.

Split3

Gastronomie

Kromě výborného lehkého a aromatického vína vyrobeného ze sluncem prohřátých hroznů, je zde také výborná kuchyně, která je silně ovlivněná římskou historií. Můžete ochutnat čerstvé ryby s bylinkovou krustou, zeleninové saláty, plody moře, skvělé rizoto, kukuřičnou polentu nebo olivy.